Amy Buckley je registrovaná odbornice na výživu, která se specializuje na vztah mezi stravou a chronickým zánětem. Chronické záněty jsou spojovány s vyšším rizikem srdečních onemocnění, rakoviny a demence. Tato expertka má ráda grilované ryby, velké směsné saláty a také pečené kuře. Dále doporučuje určité potraviny pro zajištění zdravé výživy.
Proti srdečním chorobám, rakovině a demenci se registrovaná odbornice na výživu Amy Buckley pravidelně na svém talíři objeví ryby, zeleninu a fazole. Takové potraviny jsou bohaté na vlákninu, zdravé tuky a antioxidanty, které mohou pomoci snížit hladiny chronických zánětů.
Na rozdíl od akutních zánětů, které jsou přirozenou reakcí těla na infekci nebo poranění a projevují se zarudnutím, otoky a svěděním, jsou chronické záněty spojeny se zvýšeným rizikem dlouhodobých zdravotních problémů. Podle Buckley, která pracuje v The Gut Health Clinic v Londýně, strava může ovlivnit úroveň zánětů v těle jak pozitivně, tak negativně.
Buckley se řídí středozemní dietou
Podle jejích slov mohou nasycené tuky ve vyprážených potravinách aktivovat imunitní buňky, které vyvolávají záněty. Omezená rozmanitost střevní mikrobioty, která může být důsledkem stravy chudé na vlákninu, je také spojována s vyššími zánětlivými hodnotami.
„Neexistuje jedna ‚proti zánětům působící dieta‘,“ říká Buckley. Pracuje v The Gut Health Clinic v Londýně a také dokončuje doktorát na King’s College. Zkoumá roli stravy a střevní mikrobioty v případě syndromu dráždivého tračníku, což je zánětlivá nemoc.
Osoby, které se stravují podle středozemní diety bohaté na čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné výrobky, luštěniny a ořechy, mají prokazatelně nižší hladiny zánětů a lepší zdraví srdce. Buckley se sama stravuje touto metodou, ale nepodléhá přísným omezením. „Večer si dopřeji čokoládu. V slunečný den si dám zmrzlinu,“ říká.
Deset doporučených jídel pro zdraví střev
- Velký směsný salát – V teplý večer často připravuje Buckley „obrovský“ salát s Little Gem salátem, olivami, paprikou a nakládaným zelím. Navíc přidává fazole pro vlákninu a proteiny.
- Pečené kuře se sladkými bramborami – Pokud touží po sytější večeři, připravuje Buckley pečené kuře se sladkými bramborami a velkým směsným salátem.
- Tofu na pánvi – Velmi ráda vaří Buckley tofu na pánvi s hnědou rýží, které nejdříve marinovala v sójové omáčce a pikantní omáčce.
- Celozrnné těstoviny s rajčatovou omáčkou – Pro rychlou večeři připravuje Buckley těstoviny s „opravdu dobrou rajčatovou omáčkou se zeleninou“.
- Grilovaná ryba se salátem a přílohou – Pro další jednoduchou večeři ráda griluje kus ryby, přičemž preferuje mořského vlka, ale také tučné ryby jako je losos, pstruh a sardinky.