Amy Buckley: Doporučení pro zdraví trávicího systému a prevenci zánětlivých onemocnění

Spread the love

Amy Buckley je registrovaná výživová poradkyně, která se specializuje na vztah mezi stravou a chronickým zánětem. Chronické záněty jsou spojovány s vyšším rizikem srdečních onemocnění, rakoviny a demence. Tato odbornice má ráda grilované ryby, bohaté míchané saláty a také pečeného kuřete. Pojďme se podívat na stravovací návyky, které doporučuje.

Pro prevenci srdečních onemocnění, rakoviny a demence pravidelně naplňuje svůj talíř rybami, zeleninou a luštěninami. To je způsobeno tím, že vláknina, zdravé tuky a antioxidanty mohou přispět ke snížení chronických zánětů. Na rozdíl od akutního zánětu, což je přirozená reakce těla na infekci nebo zranění, projevující se zarudnutím, otoky a svěděním, je chronický zánět spojen s vyšším rizikem chronických zdravotních problémů.

Podle Buckleyové může to, co jíme, ovlivnit úroveň zánětů v těle mnoha způsoby. Pracuje v The Gut Health Clinic v Londýně a v rozhovoru pro Business Insider poukazuje na důležitost stravy na zdraví střeva.

Mediterránní dieta jako model zdravého stravování

Podle Buckleyové nasycené tuky v smažených potravinách mohou aktivovat imunitní buňky, které vyvolávají záněty. Nízká diverzita střevní mikrobioty, která může být důsledkem stravy chudé na vlákninu, je spojována s vyššími hodnotami zánětů.

„Neexistuje jedna ‚protizánětlivá dieta‘,“ říká Buckley. Pracuje v The Gut Health Clinic v Londýně a je doktorsky vzdělávána na King’s College. Zkoumá roli výživy a střevní mikrobioty při syndromu dráždivého tračníku, což je zánětlivé onemocnění. Lidé, kteří se řídí středomořskou dietou, splňující vysoký obsah čerstvého ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, luštěnin a ořechů, vykazují méně zánětů a mají lepší zdraví srdce.

Samotná Buckleyová se stravuje tímto způsobem, ale není omezující. „Večer jím čokoládu. V slunečný den si dávám zmrzlinu,“ říká. Zde je pět jejích protizánětlivých jídel, která podporují zdraví střev:

1. Velký míchaný salát

Na teplé večery často připravuje Buckley „obrovský“ salát s Little Gem salátem, olivami, paprikou a kyselým zelím. Pro dodatečné vlákniny a proteiny přidává do svých salátů fazole. „Pokud je to možné, prostě je přidám,“ říká. Fazole jsou nejen dobrým zdrojem vlákniny, která vyživuje užitečné bakterie ve střevní mikrobiotě, ale také obsahují polyfenoly, rostlinné sloučeniny, které mohou snižovat záněty a oxidační stres. Salát pak vylepšuje grilovaným halloumi sýrem, který dodává protein, a kombinuje ho se zakysaným nebo celozrnným chlebem.

2. Pečené kuře se sladkými bramborami

Pokud chce Buckleyová vydatnější večeři, peče kuře se sladkými bramborami, které kombinuje s velkým míchaným salátem. Sladké brambory představují rezistentní škrob, což znamená, že se ve střevě rozkládají na užitečné molekuly. Kromě toho obsahují vlákninu a antioxidanty.

3. Tofu stir-fry

Buckleyová má ráda tofu smažené s hněnou rýží. Než tofu osmaží, marináduje ho v sójové omáčce a pálivé omáčce a poté ho smaží se sladkým hráškem, pak choi a křehkým brokolicí. Když má náladu, připraví si omáčku z tahini, sójové omáčky a sezamového oleje, kterou pak pokape.

Na závěr rozdrtí v hmoždíři arašídy a sezamová semena, která posype jídlo pro větší chuť a vlákninu.

4. Celozrnné těstoviny s rajčatovou omáčkou

Na velmi jednoduchou večeři připravuje Buckleyová těstoviny s „opravdu dobrou rajčatovou omáčkou se zeleninou“. Používá celozrnné těstoviny, protože jsou výživnější než bílé varianty, a obvykle přidává pár cizrny pro zvýšení obsahu vlákniny. Nakonec posype ještě trochu sýrem.

5. Grilovaná ryba se salátem a škrobem

Na další jednoduchou večeři Buckleyová ráda griluje kousek ryby. Jejím oblíbeným druhem je mořský vlk, ale tučné ryby jako losos, pstruh a sardinky jsou vysoce bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které mají protizánětlivé vlastnosti. Před grilováním rybu ochutí panenským olivovým olejem, citronem a čerstvými bylinkami, které skladuje v mrazáku, a kombinuje ji se salátem a rýží nebo bramborami.